preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 

     A magical Dream

 

               TESI

 

 

       

       Terra Vita

 

 

   

       I wish, I can

Zoro-Uključivanje životinja u odgojno-obrazovni proces

 

 

 

Europa za građane-K europskim vrijednostima, osobe s invaliditetom kao ravnopravni građani

TutoDys

                                 

                               

 

Cilj "Tutodys" projekta je razvoj on-line platforme za podršku i poticanje razvoja djece dobi 6 do 12 godina koja imaju specifične razvojne teškoće: disleksiju, disgrafiju, diskalkuliju i dispraksiju te osmišljavanje različitih vježbi, igara i aktivnosti za djecu sa specifičnim razvojnim teškoćama. Projekt traje 30 mjeseci, nositelj je softverska tvrtka Edulog (Francuska), a uz našu školu partneri na projektu su i Les Apprimeurs (Francuska), SCS LogoPsyCom (Belgija), Asociacia Dyslexia (Bugarska) i Euphoria Net (Italija).

Planirane aktivnosti u projektu su:

•Osmišljavanje i izrada on-line LMS platforme
•Osmišljavanje vježbi, aktivnosti i zadataka u okviru modula "Čitanje, pisanje, govor"
•Osmišljavanje vježbi, aktivnosti i zadataka u okviru "STEM" modula
•Osmišljavanje vježbi, aktivnosti i zadataka u okviru modula "Opće znanje"
•Testiranje platforme i modula
•Izrada priručnika
•Međunarodni sastanci
•Diseminacija projekta
•Evaluacija projekta.
 
Očekivani rezultati su:
•Kreiranje on-line LMS platforme
•Osmišljavanje modula "Čitanje-pisanje-govor"
•Osmišljavanje "STEM modula"
•Osmišljavanje modula "Opće znanje"
•Testiranje platforme i modula
•Izrada priručnika (vodiča) za korisnike.
 
 
Prvi međunarodni sastanak
 
Prvi međunarodni Kick Off sasatanak svih partnera na projektu održan je 4. prosinca 2020. godine u on-line formi. Ispred OŠ Josipa Matoša na sastanku su sudjelovali ravnateljica škole MIrela Posarić, edukacijska rehabilitatorica Matea Vukas Launek, logopedinja Ivana Kurtušić i psihologinja Dejana Varnica. 
Cilj sastanak je bio međusobno upoznavanje svih partnera te rasprava i dogovor oko zaduženja partnera u projektu, rokova za ispunjavanje zadataka te planiranih projektnih aktivnosti.
 
              
 
 
Predavanje na Učiteljskom vijeću
 
23. prosinca 2020. godine psihologinja škole Dejana Varnica predstavila je Tutodys projekt učiteljima i stručnim suradnicima OŠ Josipa Matoša. Obzirom na epidemiološke preporuke, dio učitelja je sudjelovao na učiteljskom vijeću uživo, a dio putem on-line platforme.
Psihologinja je ukratko opisala cilj projekta, planirane aktivnosti i očekivane rezultate te prve korake u provedbi projekta koji nam predstoje tijekom siječnja i veljače 2021. godine.
 
               
               
 
 
Prvi modul "Čitanje, pisanje, govor"
 
Čitanje, pisanje i govor bitne su vještine za uspješno stjecanje znanja i često predstavljaju veliki izazov za učenike sa specifičnim teškoćama učenja. Stoga je ovo prvi modul za koji je u tijeku izrada vježbi i zadataka. Vježbe se osmišljavaju za uzrast od 6 do 12 godina, za svako područje od 10 do 15 vježbi različite vrste, oblika i težine, od lakših do zahtjevnih. Sve vježbe bit će popraćene odgovarajućim slikovnim i zvučnim sadržajima koji će pospješiti usvajanje vještina čitanja, pisanja i govorenja. Obzirom na planirani velik broj vježbi, svaki partner dobio je zadatak izraditi prijedloge vježbi za određena područja, dob i razinu zahtjevnosti. Članovi projektnog tima OŠ Josipa Matoša osmislili su vježbe za ukupno 10 područja u okviru modula Čitanje, pisanje i govor, nakon čega je slijedio prijevod vježbi na engleski jezik te evaluacija od strane drugih partnera.
 
              
               
 
 
 
Sastanak projektnih partnera
 
Obzirom na epidemiološku situaciju diljem Europe, projektni sastanak svih partnera na projektu održan je 8. lipnja 2021. godine u virtualnom obliku, putem zoom platforme. Na sastanku je bilo riječi o aktivnostima i zadaćama svih partnera u narednom periodu te je predloženo da, ukoliko to budu epidemiološki uvjeti dozvoljavali, idući sastanak projektnih partnera bude u Rimu tijekom jeseni. Nadamo se da će tako i biti.
 
                                     
 
 
Predstavljanje projekta partnerima OŠ Josipa Matoša
 
Osnovna škola Josipa Matoša ove školske godine provodi više projekata, od kojih su dva u okviru Erasmus+ programa, "Tutodys" i "Together we are strong". U okviru projekta "Together we are strong" u lipnju 2021. godine organizirana je mobilnost učenika i učitelja čiji je domaćin bila OŠ Josipa Matoša. Tijekom mobilnosti, učiteljima iz partnerskih škola predstavljene su i aktivnosti koje provodimo u okviru projekta "Tutodys".  
 
             
 
 
Međunarodni sastanak u Italiji
 
Od 18. do 20. listopada 2021. godine u Rimu je održan treći međunarodni sastanak projektnih partnera, a domaćini je bila Euphoria Net, organizacija specijalizirana za projekte u području obrazovanja. Na sastanku se razgovaralo o dosad provedenim aktivnostima, prvenstveno o budućoj on-line platformi te vježbama iz modula "Čitanja, pisanja i govora". Projektni partneri su se prvi put vidjeli uživo te imali priliku razmijeniti ideje o budućim aktivnostima. Zahvaljujući dobroj organizaciji, predstavnice OŠ Josipa Matoša Ivana Kurtušić, mag. log., Matea Vuka, mag. rehab. educ. i mr. spec. Dejana Varnica, psih. imale su priliku posjetiti neke od znamenitosti glavnog grada Italije.
 
   
                               
 
 
STEM modul
 
U prosincu 2021. godine smo nastavili s radom na IO3 STEM modulu. U tijeku je osmišljavanje vježbi za područje matematike i znanosti (priroda, geografija, biologija, informatika), nakon čega nam slijedi evaluacija kreiranih vježbi i zadataka, te prevođenje i prilagodba na jezike partnera na projektu. Dosad smo napravili preko 500 vježbi za modul "Čitanje, pisanje i govor", a za "STEM" modul je predviđeno izraditi preko 200 vježbi.
 
              
 
 
Predstavljanje projekta na Danima defektologa
 
Na Danima defektologa Srbije koji su se održali od 17. do 20. veljače 2022. godine na Zlatiboru predstavili smo projekt Tutodys te upoznali edukacijske rehabilitatore, logopede i druge stručnjake koji rade s učenicima s teškoćama u razvoju s on-line platformom za podršku učenicima sa specifičnim teškoćama učenja. Projekt, dosadašnje rezultate te buduće aktivnosti predstavile su Ivana Kurtušić, mag. log. i mr. spec. Dejana Varnica, psih.
 
                 
 
 
Međunarodni sastanak u Vukovaru
 
Od 28. do 30. ožujka 2022. godine održan je četvrti međunarodni sastanak partnera na projektu Tutodys. Uz domaćina, OŠ Josipa Matoša, na sastanku su sudjelovali predstavnici svih partnera (Edulog, Les Apprimeurs, LogoPsyCom, Asociacia Dyslexia i Euphoria Net). Na sastanku se razgovaralo o dosad provedenim aktivnostima u okviru modula "Čitanje, pisanje i govor" te "STEM" modula. Također se raspravljalo o svim važnim značajkama online platforme kako bi ona bila podjednako dostupna učenicima, učiteljima i roditeljima. Sastanka se završio u ugodnom ozračju, turističkim obilaskom grada Vukovara i večerom u restoranu Stari podrumi u Iloku.
 
      
       
          
 
 
Predstavljanje projekta na međunrodnoj konferenciji u Sarajevu
 
Od 10. do 12. lipnja 2022. godine u Sarajevu je održana je 5. Međunarodna konferencija "Multidisciplinarni pristupi u edukaciji i rehabilitaciji" na kojoj je predstavljen projekt Tutodys. O ciljevima, te planiranim i realiziranim aktivnostima kroz poster prezentaciju govorila je stručna suradnica psihologinja Dejana Varnica, inače koordinatorica projekta za OŠ Josipa Matoša. Sudionici konferencije su imali priliku doznati više o samom projekt te o online platformi i načinu njene uporabe kada su u pitanju učenici, učitelji i roditelji.
 
        
                                     
 
 
Za one koji žele znati više o specifičnim teškoćama učenja: disleksiji, disgrafiji, diskalkuliji i dispraksiji
 
Specifične teškoće učenja pogađaju oko 10% stanovnika Europe. Slična situacija je i u Hrvatskoj, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Republici Hrvatskoj ima preko 18 000 djece i mladih u dobi do 19 godina koja imaju neke od navedenih teškoća. Od toga broja, preko 600 ih se nalazi u Vukovarsko-srijemskoj županiji, pri čemu ne postoji dovoljan broj logopeda koji bi mogli prepoznati, dijagnosticirati i pružiti primjerenu podršku djeci, njihovim roditeljima i učiteljima u svladavanju ovih teškoća i prikladnom dostizanju, prije svega obrazovnih, ali i drugih ciljeva i postignuća.
Oni koji se prvi put susreću sa specifičnim teškoćama učenja mogu o tome više doznati u kratkim video uracima koji su objavljeni na Facebook stranici OŠ Josipa Matoša:
O preporukama za rad s učenicima koji imaju specifične teškoće učenja može se više doznati i putem članaka koji su objavljni na web stranici LogoPsyCom-a https://logopsycom.com/finished-projects/tutodys/
 
 
 
.
Facebook stranica


TražilicaKalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Kalendar Rada


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Anketa
Jeste li zadovoljni projektima koje škola provodi?

Forum

Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju