preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 

           NeedSport

 

     A magical Dream

 

               TESI

 

 

       

       Terra Vita

 

 

   

       I wish, I can

Zoro-Uključivanje životinja u odgojno-obrazovni proces

 

 

 

Europa za građane-K europskim vrijednostima, osobe s invaliditetom kao ravnopravni građani

Bringing Sport to Children with Special Needs

 

Osnovna škola Josipa Matoša, u okviru programa Erasmus+ koji se financira sredstvima Europske unije, provodi projekt „Bringing Sport to Children With Special Needs“ ili skraćeno „NeedSport“. Cilj projekta jest izrada Vodiča i  razvijanje aplikacije za pametne uređaje koji će pomoći stručnjacima koji rade s djecom  s teškoćama u razvoju te njihovim roditeljima i skrbnicima u odabiru i primjeni prikladnih sportskih aktivnosti i/ili vježbi, a koje će na najbolji mogući način pomoći svakom djetetu ponaosob u razvijanju prvenstveno tjelesnih, a posredno i socijalnih, emocionalnih i kognitivnih sposobnosti. Više o projektu može se pronaći na Facebook stranici: https://www.facebook.com/Needsport-project-207771260015804/

  Nositelj projekta je Ljudska univerza, Zavod za izobraževanje in kulturo, Rogaška Slatina (Slovenija), a partneri su uz OŠ Josipa Matoša i Osnovna škola za učenike s teškoćama u razvoju, Patras (Grčka), VIZ III. Osnovna škola Rogaška Slatina (Slovenija), ADDJ Udruga za razvoj mladih kroz sport, Lisabon (Portugal), Sveučilište u Coimbri (Portugal), Gdynia sportski centar (Poljska), IES La Puebla, Vicar (Španjolska), Klub Elio Artič, Rogaška Slatina (Slovenija) i Sportski studio Prime, Osijek (Hrvatska). Prvi put u provedbi Erasmus+ projekta OŠ Josipa Matoša ima i pridružene partnere, Agenciju za odgoj i obrazovanje te Sportske objekte Vukovar. Iznimna nam je čast da su i Agencija za odgoj i obrazovanje i vodeći sportski centar u Vukovaru prepoznali vrijednost projekta za djecu s teškoćama u razvoju i lokalnu zajednicu te nas podržavaju u njegovoj provedbi.

  Jedan od razloga zašto se naša škola uključila u provedbu projekta jest činjenica da su sva dosadašnja istraživanja koja su se bavila utjecajem sportskih aktivnosti na rast i razvoj djece s teškoćama u razvoju ukazala na važnost primjerenih i prilagođenih tjelesnih aktivnosti koje pozitivno utječu ne samo na tjelesni razvoj djece, već i na emocionalni i socijalni razvoj, prije svega na razvoj samopouzdanja i samopoštovanja te povećanje koncentracije, kao i na cjelokupno zdravstveno stanje djeteta, npr. na kontrolu tjelesne težine i prevenciju kroničnih bolesti. S druge strane, u stvarnom životu djeca s teškoćama se rijetko uključuju u različite sportske aktivnosti te su najčešće u redovnim odgojno-obrazovnim ustanovama oslobođena dijela nastave Tjelesne i zdravstvene kulture upravo iz razloga što stručnjaci koji se bave ovim područjima nemaju dovoljno znanja i iskustva što i kako raditi s djecom s teškoćama a da to bude primjereno njihovim teškoćama odnosno da ne ugrožava njihovo zdravlje. Projektom se nastoje unaprijediti znanja i vještine upravo tih stručnjaka kako bi na prikladan način planirali i realizirali aktivnosti za djecu s teškoćama u razvoju. Uključivanjem djece s teškoćama u razvoju u što više aktivnosti s djecom tipičnog razvoja dodatno će smanjiti njihovu socijalnu isključenost, odnosno unaprijediti njihovu inkluziju u zajednicu i vršnjačku skupinu kojoj prirodno pripadaju.

  Uz izradu Vodiča i razvijanje aplikacije tijekom projekta održat će se i četiri transnacionalna susreta u Hrvatskoj, Sloveniji, Španjolskoj i Grčkoj, koji su namijenjeni članovima projektnih timova partnerskih ustanova i organizacija te višednevna aktivnost osposobljavanja, poučavanja i učenja  u Poljskoj, koja je namijenjena stručnjacima koji neposredno rade s djecom s teškoćama u razvoju.

 

Prvi transnacionalni susret

Prvi transnacionalni susret održan je u Rogaškoj Slatini, od 21. do 23. studenog 2018. godine, a OŠ Josipa Matoša predstavljale su ravnateljica Mirela Posarić te članice projektnog tima Goranka Ćulibrk i Dejana Varnica. Na susretu su se predstavile sve partnerske ustanove i organizacije te je bilo riječi o obvezama partnera odnosno o predstojećim aktivnostima.

     

  

Facebook stranica


TražilicaKalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Kalendar Rada


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Anketa
Jeste li zadovoljni projektima koje škola provodi?

Forum

Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju