preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 

     A magical Dream

 

               TESI

 

 

       

       Terra Vita

 

 

   

       I wish, I can

Zoro-Uključivanje životinja u odgojno-obrazovni proces

 

 

 

Europa za građane-K europskim vrijednostima, osobe s invaliditetom kao ravnopravni građani

TerraVita

Osnovna škola Josipa Matoša Vukovar uključena je  ove školske godine u novi projekt pod nazivom "Terra Vita" (Tolerance - Education - Responsibility - Respect - Act     Vitality - Inclusion -Talent - Ability). Projekt, čija provedba traje dvije godine, provodi se u okviru Erasmus+ programa. Nositelj ovog projekta je Dječji vrtić "Mecho Pooh" iz Kazanlaka, Bugarska. Uz Osnovnu školu Josipa Matoša, partneri na ovome projektu su: Dječji vrtić "Pchelitsa" (Bugarska), JVIZ I. Osnovna šola Rogaška Slatina (Slovenija), Zespół Szkolno- Przedszkolny w Jasieniu (Poljska), CEIP Manuel Rodríguez Sinde (Španjolska), 1st Special Nursery School of Patras (Grčka), Gradinita cu Program Prelungit "Traian Demetrescu" (Rumunjska). 

Veliki dio sudionika u projektu su djeca u opasnosti od socijalne isključenosti zbog siromaštva, nesposobnosti za komunikaciju na službenom jeziku države u kojoj žive, kao i specifičnih obrazovnih poteškoća.

Ciljevi projekta: 

Cilj projekta i glavne aktivnosti koje smo osmislili namjeravaju razviti vještine važne za sudjelovanje u raznim aktivnostima, što će pomoći lakšem i aktivnijem sudjelovanju u javnom životu.Razvoj ekološke svijesi kod djece od najranije dobi te uključivanje roditelja u planirane aktivnosti daje nam razumno uvjerenje da će znanje i iskustvo koje djeca stječu biti cijenjeni i prakticirani od strane cijele obitelji. Politika socijalne uključenosti predstavlja proces usmjeren na postizanje bolje kvalitete života pojedinaca i skupina kojima prijeti siromaštvo i socijalna isključenost. Putem aktivnog sudjelovanja u projektnim aktivnostima djeca će poboljšati sposobnost komuniciranja na materinjem jeziku. Kroz svoje sudjelovanje u projektnim aktivnostima nastavnici će unaprijediti svoje pedagoške i digitalne vještine. Također, jedan od ciljeva našega projekta je razviti tzv. e-knjigu kao metodički priručnik za učitelje.

Aktivnosti:

- Listopad - prosinac 2017: "Voda - snaga života"

- Siječanj 2017 - veljača 2018: "Vatra - gorući Gospodar"

- Ožujak - svibanj 2018 - "Zemlja - Majka života"

- Lipanj - srpanj 2018: "Zrak - nevidljivi čarobnjak"

- Rujan - studeni 2018: "Plodovi jeseni - na stolu u svakom domu"

- Prosinac 2018. - siječanj 2019 .: "Djeca uče kako se brinuti za životinje zimi"

- Veljača - travanj 2019 .: "Omogućite upoznavanje s biljkama i životinjama naših partnera" (razmjena herbarija i albuma)

- Svibanj - kolovoz 2019 .: "Lovci s kamerama" (snimanje prekrasnih pogleda na matičnu zemlju zajedno s roditeljima)

- Rujan - 31. listopada 2019 .: Završna konferencija

 

Transnacionalni susret u Kazanlaku, Bugarska

Prvi transnacionalni susret svih zemalja partnera koji sudjeluju u projektu održan je u Kazanlaku u Bugarskoj (30.10. - 3.11.2017. godine). Na susretu u Kazanlaku sudjelovale su ravnateljica Mirela Posarić, psihologinja naše škole Dejana Varnica i te koordinatorica na projektu edukacijska rehabilitatorica Matea Vukas Launek. Tijekom susreta, dogovoreni su detalji vezani za daljnu suradnju i provedbu aktivnosti.  Isto tako, imali smo prilike posjetiti dva vrtića "Mecho Pooh" i "Pcelitsa" u čiji su odgojno-obrazovni rad uključena djeca s teškoćama u razvoju. 

                

 

Provedba aktivnosti na temu: "Voda - izvor života"

Tijekom studenog edukacijske rehabilitatorice Dijana Torić i Matea Vukas Launek provele su niz aktivnosti na temu "Voda - izvor života". U aktivnosti su bili uključeni učenici 1. i 3. razreda te odgojno-obrazovnih skupina od 7. do 11.godine. Učenici su sudjelovali u pokusima s vodom, opažali su i bilježili svojstva određenih materijala (topljivost/netopljivost, pluta/tone i dr.). Osim toga, učenici su zajedno s učiteljicama izradili plakat o korištenju vode, izradili likovne radove te razgovarali o korištenju vode u svakodnevnom životu. Tijekom studenog učenici su pohađali i eko skupinu u kojoj su učili o vodama u našoj Zemlji. Zajedno s voditeljicom eko skupine, učiteljicom Dijanom Torić izradili su slikovni plakat o vodama Republike Hrvatske te sudjelovali u kreativnim aktivnostima. 

                  

 

        

 

Prvi međunarodni trening za učitelje Patras, Grčka

U sklopu Erasmus + projekta "Terra Vita" organiziran je 1. međunarodni trening za učitelje u Patrasu - Grčka.   Na treningu za učitelje  u trajanju od pet dana (20.-24. studenog) sudjelovale su učiteljice edukacijske-rehabilitatorice Dijana Torić i Matea Vukas Launek. Na našem susretu imali smo prilike predstaviti projektne aktivnosti koje smo do sada proveli na temu: "Voda - izvor života". Isto tako održali smo kratko predstavljanje obrazovnog sustava Republike Hrvatske. Zajedno s ostalim sudionicima projekta razmjenili smo iskustva u području odgoja i obrazovanja djece i učenika s teškoćama u razvoju. Vrijeme provedeno u Patrasu proveli smo na hospitaciji (1st Special Nursery School) u skupinama koje pohađaju djeca s teškoćama u razvoju - poremećaji iz spektra autizma. Zajedno s djecom sudjelovali smo u izradi likovnih radova na temu projekta. Također smo posjetili Eko Centar Patras  (Water Center) gdje smo sudjelovale na radionici na temu Vode. Kao jedna od planiranih aktivnosti na susretu u Patrasu bio je i izbor loga projekta. S ponosnom moramo reći kako je naš logo izabran za logo ovoga projekta. Radosno isčekujemo naše sljedeće druženje u ožujku 2018. godine kod nas u Vukovaru. 

           

 

Provedba aktivnosti na temu: "Vatra - gorući Gospodar"

Tijekom siječnja i veljače 2018. godine zajedno s našim učenicima nižih razreda razgovarali smo o važnosti vatre, njezinoj upotrebi, opasnostima. U siječnju smo posjetili i Vatrogasnu postaju Vukovar gdje su naši učenici sudjelovali u jednostavnijim demonstrativnim vježbama. Također su imali prilike obići postaju i upoznati se s opremom i poslovima koje rade vatrogasci. 

                  

 

 

         

2. MEĐUNARODNI SUSRET (LTT) ZA UČITELJE (Vukovar, 19.3.-24.3.2018.)

U ožujku ove godine, imali smo prilike biti domaćini 2. LTT-a - treninga za učitelje. Tijekom susreta razmjenili smo iskustva i informacije o dosadađnjoj provedbi aktivnosti. Kroz petodnevni program, sudionici susreta imali su prilike upoznati našu školu, učenike te načine odgojno-obrazovnog rada. Drugoga dana našeg projekta ugostili smo doc.dr. sc. Kseniju Romstein, profesoricu Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku. Prof. Romstein predstavila je tranziciju i suradnju predškolskih ustanova s osnovnoškolskim ustanovama u Republici Hrvatskoj. Isto tako, predstavili smo primjere dobre prakse i prikazali rad DV Zlatokosa Borovo ugostivši ravnateljicu gđu. Radmilu Latas. Osim toga, posjetili smo i DV Vukovar 1 gdje smo razmjenili iskustva o uključivanju djece s teškoćama u razvoju u predškolske ustanove. 

 

 

                  

 

Održana video konferencija povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje (22.4.)

20.4.2018. organizirali smo i sudjelovali video konferenciju povodom obiljažavanja Dana planeta Zemlje. Naši su učenici imali prilike pratiti djecu i njihove odgajatelje/učitelje u kratkom programu s kojim su nam se javljali. Učiteljice nižih razreda uvježbale su prigodnu pjesmicu koju su otpjevale s našim učenicima. 

3. međunarodni susret u sklopu Erasmus+ projekta: A Guarda, Španjolska 

3. međunarodni susret u sklopu Erasmus+ projekta "Terra Vita" održan je u Španjolskom gradu A Guarda od 22. svibnja do 25. svibnja 2018. godine. Na njemu je sudjelovao i naš projektni tim koji je imao prilike posjetiti Osnovnu školu "CIEP Emanuel Rodriguez Sinde" te ustanovu za djecu i mlade s teškoćama u razvoju "CEE San Xerome". Tijekom boravka u A Guardi imali smo prilike podijeliti dosadašnja iskustva s ostalim partnerima projekta te dogovoriti projektne aktivnosti za slijedeću godinu provedbe projekta. 

Projektne aktivnosti tijekom proljeća 2018. godine: "Zemlja - Majka i život"

Učenici Eko skupine zajedno su sa svojom učitejicom Dijanom Torić uspješno sudjelovali u aktivnostima u kojima su učili i istraživali naš planet Zemlju. Također su tijekom svibnja uredili prostore školskog dvorišta sadeći novo cvijeće. 

                  

                      

 

Učenici se se pobrinuli i za životinje, izradili su kućicu za ptice za nadolazeće zimske dane.

                         

 

Nakon dugog i toplog ljeta, uslijedio je povratak u školske klupe. Puni energije i želje za novim znanjima nastavili smo s jesenjskim aktivnostima. S obzurom da je jesen u našem gradu bila jako topla, većinu vremena Eko skupina provela je u prirodi istraživajući plodove jeseni. Također su uljepšali dvorište svojim angažmanom oko češćenja lišća. 

      

 

         

4. međunarodni susret - LTT u Poljskom gradu Jasien

U sklopu Erasmus+ projekta "Terra Vita", edukacijske rehabilitatorice Dijana Torić i Matea Vukas Launek, sudjelovale su na susretu u Poljskom gradu Jasien u trajanju od 15. listopada do 19. listopada ove godine. Tijekom petodnevnog susreta, zajedno s ostalim sudionicima projekta, sudjelovale su u različitim radionicama (izrada didaktičkog materijala od reciklaže, primjena robota u nastavi informatike, odgojno-obrazovna potpora učenicima s teškoćama u razvoju i dr). Također su posjetile Dječji vrtić Jasien i  posebnu školu Ivana Pavla II koju pohađaju djeca s teškoćama u razvoju.  

          

 

Projektne aktivnosti tijekom listopada-prosinca 2018. godine

              

 

         

 

Facebook stranica


TražilicaKalendar
« Travanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Kalendar Rada


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Anketa
Jeste li zadovoljni projektima koje škola provodi?

Forum

Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju